Een verstandelijke beperking wordt vaak op de basisschool al opgemerkt. Schoolse vaardigheden zoals rekenen, taal, verbanden leggen, abstract denken is heel vaak moeilijk. Maar een verstandelijke beperking wordt niet altijd (juist) opgemerkt. Doordat het moeilijk kan zijn te concentreren en op hoog tempo opdrachten af te ronden heb je soms minder ‘zin’ in school. Het kan zijn dat je je dan gaat ‘misdragen’ door andere dingen te doen. ‘Je doet gewoon niet je best’ Zo wordt dat gelabeld door anderen, maar in werkelijkheid heb je verstandelijke beperking en kan je er helemaal niets aan doen. 

Verschil tussen verstandelijke beperking en zwakbegaafd. 

Het gemiddelde intelligentie niveau (IQ) in Nederland is 100. Het IQ bij licht verstandelijk beperkten ligt lager dan gemiddeld, namelijk tussen de 50 en 70. De termen LVB en LVG zijn afkortingen van licht verstandelijk beperkt of licht verstandelijk gehandicapt. Dit valt allemaal onder dezelfde intelligentieniveau en betekend in feite hetzelfde. Een intelligentieniveau onder de 50 valt onder zwaar gehandicapt/ernstig verstandelijk beperking. Bij zwakbegaafden ligt het IQ tussen 70 en 85. Zwakbegaafden zitten dus tussen verstandelijk beperkten en normaal laaggemiddeld intelligente mensen in. Dit zijn enkel cijfers, in werkelijkheid kunnen verstandelijk beperkten en zwakbegaafden dezelfde problemen ervaren. 

Betekend dit dat je als zwakbegaafde geen hulp kan krijgen?

Nee, je kan zowel met een verstandelijke beperking als zwakbegaafdheid hulp krijgen als dat nodig is. Er wordt naar je IQ ook gekeken naar je omgeving, wat je hebt meegemaakt en je vermogen om om te gaan met een bepaalde situatie. Heb jij naast je zwakbegaafdheid bijvoorbeeld een moeilijke jeugd gehad of ben jij met slechte mensen in aanraking gekomen waardoor je nare dingen hebt meegemaakt zoals bijvoorbeeld mishandeling, misbruik (financieel/ lichamelijk/geestelijk/seksueel) dan draag jij die ervaringen met je mee. Hierdoor kan het zijn dat je moeite hebt om op je eigen benen te staan. 

Misschien heb je wel een slechte band met je ouders en familie. Vanwege een onveilige opvoeding zoek je nu minder troost als je verdrietig bent, of vindt je het moeilijk mensen te vertrouwen. Het kan moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen mensen die je kunt vertrouwen en mensen die misbruik van je willen maken. Het onderhouden van vriendschappen is hierdoor vaak lastig.

Een persoonlijk begeleider is opgeleid om jou te helpen. Een begeleider moet heel veel geduld hebben en zal begrijpen dat je vanwege je beperking soms anders kan reageren. Ook al zijn alle begeleiders opgeleid om te helpen, toch is niet elke begeleider geschikt voor jou. Bij aleza zien wij jou niet als een nummer maar willen wij dat jij kiest voor de begeleider waar JIJ je goed bij voelt. 

Waar kan je terecht voor een intelligentie test?

Een intelligentietest kan voor kinderen en jongvolwassenen via een schoolpsycholoog worden afgenomen. Volwassenen kunnen via de huisarts een verwijzing krijgen naar een psycholoog die de test kan afnemen. 

Psychische test

Vaak hebben mensen met een verstandelijke beperking een grotere kans op psychische problemen. Een psycholoog brengt deze op verschillende manieren in kaart. Bijvoorbeeld door gesprekken of vragenlijsten (samen) invullen. 

Ik heb al een intelligentietest afgenomen, hoe kom ik nu aan begeleiding?

Nadat je een intelligentietest hebt afgelegd, zul je een indicatie moeten aanvragen bij de gemeente of het CIZ. Heb jij al een indicatie? Dan kunnen wij vrijwel direct begeleiding bieden. Heb jij nog geen indicatie, dan kunnen wij ondersteunen bij de aanvraag. 

Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Dit kan telefonisch, je mag een bericht sturen via WhatsApp of per email.